زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

رد تطیر (قرآن)





بعضی از مشرکان و بعضا مسلمانان ضعیف الایمان تطیر را قبول داشتند که خداوند در قرآن آن را نفی کرده و فرموده این سرنوشت شما بستگی به اعمالتان دارد.


۱ - رد و نفی تطیر به انسانها



سرنوشت انسانها،بسته به اعمال آنها دارد نه تطیر به انسانهای دیگر،که در قرآن هم در چند جا خداوند به این موضوع اشاره کرده است.

۱.۱ - آیه اول


اینما تکونوا یدرککم الموت ولو کنتم فی بروج مشیدة وان تصبهم حسنة یقولوا هـذه من عند الله وان تصبهم سیئة یقولوا هـذه من عندک قل کل من عند الله فمال هـؤلاء القوم لا یکادون یفقهون حدیثا• ما اصابک من حسنة فمن الله وما اصابک من سیئة فمن نفسک وارسلنـک للناس رسولا وکفی بالله شهیدا.هر جا باشید، مرگ شما را درمی‌یابد؛ هر چند در برجهای محکم باشید! و اگر به آنها (= منافقان‌ ) حسنه (و پیروزی) برسد، می‌گویند: «این، از ناحیه خداست.» و اگر سیّئه (و شکستی) برسد، می‌گویند: «این، از ناحیه توست.» بگو: «همه اینها از ناحیه خداست.» پس چرا این گروه حاضر نیستند سخنی را درک کنند؟! •(آری،) آنچه از نیکیها به تو می‌رسد، از طرف خداست؛ و آنچه از بدی به تو می‌رسد، از سوی خود توست. و ما تو را رسول برای مردم فرستادیم؛ و گواهی خدا در این باره، کافی است! .و در پایان آیه به عنوان اعتراض به عدم تفکر و تعمق آنها در موضوعات مختلف زندگى مى گوید: ((پس چرا اینها حاضر نیستند حقایق را درک کنند.))
(فمال هولاء القوم لا یکادون یفقهون حدیثا).سپس در آیه بعد چنین مى فرماید: ((تمام نیکیها و پیروزى ها و حسناتى که به تو مى رسد از ناحیه خدا است و اگر آنچه از بدیها و ناراحتیها و شکستها دامنگیر تو می شود از ناحیه خود تو است ))!(ما اصابک من حسنة فمن الله و ما اصابک من سیئة فمن نفسک ).

۱.۲ - آیه دوم


ولقد ارسلنا الی ثمود اخاهم صــلحـا ان اعبدوا الله فاذا هم فریقان یختصمون• قالوا اطیرنا بک وبمن معک قال طـئرکم عند الله بل انتم قوم تفتنون.ما به سوی « ثمود »، برادرشان « صالح » را فرستادیم که: خدای یگانه را بپرستید! امّا آنان به دو گروه تقسیم شدند که به مخاصمه پرداختند. •آنها گفتند: «ما تو را و کسانی که با تو هستند به فال بد گرفتیم!» (صالح) گفت: «فال (نیک و) بد شما نزد خداست (و همه مقدّرات به قدرت او تعیین می‌گردد)؛ بلکه شما گروهی هستید فریب‌خورده! .

۱.۳ - آیه سوم


قالوا انا تطیرنا بکم... • قالوا طـئرکم معکم ائن ذکرتم بل انتم قوم مسرفون.آنان گفتند: «ما شما را به فال بد گرفته‌ایم (و وجود شما را شوم می‌دانیم)، و اگر (از این سخنان) دست برندارید شما را سنگسار خواهیم کرد و شکنجه دردناکی از ما به شما خواهد رسید! •( رسولان ) گفتند: «شومی شما از خودتان است اگر درست بیندیشید، بلکه شما گروهی اسرافکارید !» («طائرکم معکم» یعنی آنچه سزاوار فال بد زدن و منشا بدبختی دانستن است با خود شماست که اعراض شما از حق و در آمدن شما به شرک می‌باشد.).و به هر حال اینکه فرمود: ((طائرکم معکم (( ظاهر معنایش این است که : آن چیزى که جا دارد با آن فال بد بزنید آن چیزى است که با خودتان هست ، و آن عبارت است از حالت اعراضى که از حق دارید و نمى خواهید حق را که همان توحید است بپذیرید، و اینکه به سوى باطل یعنى شرک تمایل و اقبال دارید.

۲ - پانویس


 
۱. نساء/سوره۴، آیه۷۸.    
۲. نساء/سوره۴، آیه۷۹.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۲۰-۲۱.    
۴. نمل/سوره۲۷، آیه۴۵.    
۵. نمل/سوره۲۷، آیه۴۷.    
۶. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۱۷، ص۷۵.    
۷. یس/سوره۳۶، آیه۱۸.    
۸. یس/سوره۳۶، آیه۱۹.    
۹. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ترجمه موسوی همدانی، ج۱۷، ص۱۰۹.    


۳ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۸، ص۱۷۵، برگرفته از مقاله «رد تطیر »    


رده‌های این صفحه : تطیر | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.